Od zawsze słyszymy, aby spożywać dużo witamin, gdyż wpływają pozytywnie na nasze zdrowie, nasze ciało, nasz organizm. Powstaje jednak pytanie, jak w zasadzie się to dzieje? Czym charakteryzują się konkretne witaminy? Na co mają wpływ? Jak je przyswajamy i czy należy je suplementować? W tym poradniku przedstawimy Ci podstawowe informacje na temat najpopularniejszych witamin. Jest to niezbędne, gdyż witaminy są niezbędne dla dobrego zdrowia, więc upewnij się, że masz ich wystarczająco dużo. Niedobór witamin może powodować wiele poważnych problemów dla twojego organizmu. Niektóre z nich są syntetyzowane w twoim ciele, inne muszą być dostarczane z pożywienia, co powoduje, że czasem konieczna jest ich właściwa suplementacja.
Dlaczego witaminy są tak ważne i gdzie je znajdziemy?
Witaminy są niezbędnymi składnikami odżywczymi, które są włączane do naszej codziennej diety. W rzeczywistości potrzebujemy ich do życia i zapobiegania chorobom. Zazwyczaj znajdują się w owocach, warzywach i produktach mlecznych, takich jak mleko, jajka, ser itp. Witaminy występują w kilku postaciach, takich jak witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, takie jak witamina A i witamina D, witaminy rozpuszczalne w wodzie, takie jak witamina C i kompleks witamin B, które można znaleźć tylko w owocach i warzywach. Wiele osób przyjmuje suplementy witamin, których nie mają wystarczająco dużo w swojej diecie, aby zachować zdrowie, szczególnie ci, którzy prowadzą wegański lub wegetariański tryb życia.
Witamina A
Witamina A jest ważna dla zdrowia układu odpornościowego i może zmniejszać ryzyko zachorowania na raka. Jest niezbędna dla prawidłowego widzenia. To z jej powodu Królik z bajki “Kubuś Puchatek” spożywał marchewki, by mieć dobry wzrok. Witamina A to witamina, której organizm potrzebuje, aby zachować zdrowie. W dzieciństwie, w okresie dojrzewania i ciąży wspomaga utrzymanie zdrowego układu odpornościowego i wzroku. Witamina ta pomaga również w zapobieganiu ślepoty nocnej i szkorbutowi. Odgrywa ważną rolę w widzeniu i reprodukcji. Jest również niezbędny dla zdrowia skóry, ponieważ pomaga chronić skórę przed promieniami UV. Jest to witamina rozpuszczalna w tłuszczach występująca pod postacią retinolu w produktach pochodzenia zwierzęcego oraz pod postacią prowitaminy A, czyli beta-karotenu, w produktach roślinnych. Do cennych źródeł tej witaminy zaliczamy takie produkty jak:
- jajka, masło, mleko oraz inne produkty mleczarskie
- niektóre tłuste ryby
- wątrobę i podroby zwierzęce
- warzywa – szpinak, marchew, pomidory, czerwona papryka, sałata
- owoce – wiśnie, morele, brzoskwinie, śliwki
Zdecydowanie najwięcej witaminy A znajdziemy w produktach takich jak wątróbka kurczaka, wątroba wieprzowa i wołowa.
Witaminy z grupy B
Witamin z grupy B jest wiele. Wspierają one funkcjonowanie organizmu w wielu aspektach. Mają wpływ na nasz poziom energii, przemianę materii i sprawność myślenia. Od nich zależy też zdrowie naszych włosów, skóry i paznokci. Do witamin z grupy B zaliczana jest:
- witamina B1 – tiamina,
- witamina B2 – ryboflawina,
- witamina B3 – niacyna (znana także jako witamina PP),
- witamina B4 – cholina,
- witamina B5 – kwas pantotenowy (pantoteinian wapnia)
- witamina B6 – pirydoksyna,
- witamina B7 – biotyna (nazywana również witaminą H),
- witamina B8 – inozytol,
- witamina B9 – kwas foliowy,
- witamina B12 – kobalamina.
Witaminy B są bardzo istotne, ale mamy z nimi pewien problem. Otóż nie jesteśmy w stanie sami ich wytworzyć, ani większość z nich nie jest magazynowana w naszym organizmie. Stąd też, musimy je koniecznie systematycznie dostarczać z zewnątrz. Witaminy B są rozpuszczalne w wodzie, a ich nadmiar wydalamy z moczem. Możemy je znaleźć w jajach, fasoli, rybach, drobiu, nabiale, szpinaku, orzechach i pestkach. Warto spożywać te produkty, bo witaminy z grupy B są konieczne do wykorzystywania energii z pożywienia, właściwej pracy układu nerwowego oraz wytwarzania czerwonych krwinek. Należy jednak pamiętać, że przetwarzanie produktów, w których występują, a w tym długie gotowanie, zmniejsza zawartość witamin. Dlatego tak cenne jest spożywanie, nieprzetworzonych orzechów, lekko podgotowanego szpinaku, albo pestek.
Witamina C
Witamina C jest kolejną kluczową witaminą dla naszego organizmu. Spełnia wiele istotnych funkcji w naszym organizmie:
- jest niezbędna do syntezy kolagenu,
- pomaga w utrzymaniu zdrowych zębów, dziąseł i kości,
- pomaga zapobiegać szkorbutowi,
- wspomaga wytwarzanie energii poprzez utlenianie węglowodanów i tłuszczów będących źródłem łatwo dostępnej energii,
- przyspiesza proces gojenia się ran,
- jest aktywatorem wielu różnych enzymów,
- jest kluczowym składnikiem w obronie organizmu przed wolnymi rodnikami
- pomaga również układowi odpornościowemu i może mieć profilaktyczny wpływ na raka.
Niedobór witaminy C, podobnie jak w przypadku innych witamin prowadzi do nieprzyjemnych skutków i objawia się obrzękiem oraz bólem stawów, osłabieniem naczyń krwionośnych, nieprawidłowym zrastaniem się kości po złamaniu, albo osłabieniem układu immunologicznego, czy też suchością skóry. To dlatego w czasie przeziębienia zaleca się suplementowanie witaminy C. Na szczęście są też inne, naturalne źródła takie jak cytrusy, dzika róża, pomidory, kiwi, truskawki i czarna porzeczka.